Biografie
Dacinia Crina Petrescu este profesor la Facultatea de Business, Universitatea Babeș-Bolyai, România. Deține un doctorat în Științe Economice (2003), Universitatea Babeș-Bolyai, România, o abilitare în Administrarea Afacerilor (2022), una în Marketing (2019) și un master în Marketing (2001), Universitatea Complutense, Spania.
Dacinia Crina Petrescu are o experiență de peste 20 de ani în cercetarea comportamentului consumatorului, în special schimbări comportamentale, percepții și consum durabil, legate de alimente, practici agricole, utilizarea terenurilor și deșeuri. Studiază și alte teme despre negocieri și dezvoltare durabilă.
Dacinia Crina Petrescu este membru în două centre de cercetare: ISUMADECIP și CECATO (Universitatea Babeș-Bolyai). A fost editor invitat pentru volume speciale în Land Use Policy Journal și Journal of Agricultural and Environmental Ethics. A publicat în: Journal of Cleaner Production, Land Use Policy, Food Quality and Preference, Journal of Agricultural and Environmental Ethics, International Journal of Agricultural Sustainability, European Research on Management and Business Economics etc.
Proiecte de cercetare în care este implicată:
- BIOTraCes – Biodiversity and Transformative Change for plural and nature positive societies (proiect Orizont Europa; 2022-2026; 11 parteneri din 9 țări; membru);
- EIT Food RIS Consumer Engagement Labs (proiect EIT; 2020; 2021; director);
- Împreună pentru o economie circulară: O abordare colaborativă între fermieri, vânzători și consumatori pentru reducerea risipei alimentare (proiect PN-III-P4-ID-PCE; 2022-2024; director).
Program consultații
▣ Joi → 14:00-15:00
▣ Sala 8 (parter)
▣ Cod clasă MS Teams: ugid2lp
▣ Cu programare pe e-mail. Solicitarea din partea studenților se face cu cel puțin 3 zile înainte de ziua consultațiilor.
Disciplinele predate
◈ Negocieri în afaceri │ Licență – Administrarea Afacerilor (în limba engleză)
◈ Negocieri în afaceri în ospitalitate și turism în context durabil │ Masterat – Administrarea Afacerilor în Ospitalitate și Turism Internațional (în limba engleză)
◈ Comportamentul consumatorului în ospitalitate și turism │ Masterat – Administrarea Afacerilor în Ospitalitate și Turism Internațional (în limba engleză)
Arii de interes științific
- Cercetarea comportamentului consumatorului, în special schimbări comportamentale, percepții și consum durabil, legate de alimente, practici agricole, utilizarea terenurilor și deșeuri
- Negocieri
- Dezvoltare durabilă
Publicații științifice
◈ Vermeir, I., Petrescu, D. C., and Petrescu-Mag, R. M., 2023. What are the ‘shape friendly’ locations to sell misshapen tomatoes? The effect of point of purchase on consumers’ abnormality perception and probability to buy. Food Quality and Preference, 104809. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2023.104809
◈ Petrescu, D.C., Vermeir, I., Burny, P. and Petrescu-Mag, R.M., 2022. Consumer evaluation of food quality and the role of environmental cues. A comprehensive cross-country study. European Research on Management and Business Economics, 28(2), p.100178. https://doi.org/10.1016/j.iedeen.2021.100178
◈ Petrescu, D.C., Petrescu-Mag, R.M., Burny, P. and Azadi, H., 2017. A new wave in Romania: Organic food. Consumers’ motivations, perceptions, and habits. Agroecology and Sustainable Food Systems, 41(1), pp.46-75. https://doi.org/10.1080/21683565.2016.1243602
◈ Petrescu-Mag, R. M., Petrescu, D. C., and Petrescu-Mag, I. V., 2017. Whereto land fragmentation–land grabbing in Romania? The place of negotiation in reaching win–win community-based solutions. Land Use Policy, 64, 174-185. https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2017.01.049
Parteneriate cu mediul de business
⦁ Cooperare cu Gourmeticus Academicum - Bio Bacănia si companii din sectorul alimentar (producție, retail, ambalare) pentru co-crearea unor noi produse în cadrul proiectului EIT Food RIS Consumer Engagement Labs (2020)
⦁ Cooperare cu Gourmeticus Academicum - Bio Bacănia si companii din sectorul alimentar (producție, retail, ambalare) pentru co-crearea unor noi produse în cadrul proiectului EIT Food RIS Consumer Engagement Labs (2021)
⦁ Realizarea unui studiu de piață pentru Sistem integrat autonom pentru epurarea apelor uzate menajere cu reutilizarea apei și a nămolului, pentru ICPE Bistrita SA (2014)
⦁ Realizarea unui studiu de piață pentru Module automate de potabilizare a apei utilizând procese de oxidare avansată și biofiltrare (bariere multiple), pentru ICPE Bistrița SA (2014)
Experiență internațională
⦁ Membru în consorțiul internațional al proiectului Orizont Europa BIOTraCes: 11 parteneri din 9 țări.
⦁ Director al proiectului EIT Food RIS Consumer Engagement Labs, finanțat de European Institute of Technology (EIT) (2020; 2021); coordonat de Universitatea din Varșovia; 14 țări implicate.
⦁ Membru în Comitetul de Management al COST Action: Participatory Approaches with Older Adults (PAAR-net), 2023-2027, cu 30 de țări membre.
⦁ Director al proiectului de cooperare bilaterală Academia Română – Belgia: Identification of composting opportunities from the point of view of consumer behavior to promote and develop the circular economy (2019-2023).