Oups!

Totul este aproape gata!

Timpul de încarcare este neobișnuit de mare
Această problemă poate fii cauzată de o conecțiune slabă la internet
sau de downloadarea fișierelor cache la prima accesare a website-ului

Viața în Cluj

Clujul, capitala tineretului din România

Clujul este un oraș al tinerilor și nu greșim când facem această afirmație. La fiecare început de an universitar orașul este din nou împânzit de studenți. Acestora li se adaugă și tinerii care au terminat studiile și au ales să lucreze aici.

Și cum aici funcționează nu mai puțin de 10 universități și numărul celor care învață în ele este mare, fiind estimat la 80.000 – 85.000 de studenți pe an. Cu un număr atât de mare de tineri, de aici nu puteau lipsi nici locurile dedicate lor. Fie că vorbim despre locuri de cazare, de luat masa, de învățat sau de petrecere a timpului liber, Clujul dispune, într-o măsură mai mare sau mai mică, de fiecare dintre ele.

Locuri de cazare

În ceea ce privește locurile de cazare dedicate studenților, aceștia au de ales între cămine, fie ele ale facultăților sau private și chirii.

De căminele din campusurile universitare beneficiază studenții din anul I care au avut medii mari la admitere și studenții din restul anilor (de la anul doi, până la doctorat și post-doctorat) care au obținut medii mari în anul precedent. Ceilalți studenți trebuie să opteze fie pentru o cazare într-un cămin privat, unde condițiile sunt asemănătoare celor din campusurile universitare, însă prețurile sunt mai mari, fie pentru închirierea unui apartament privat.

Cu un număr atât de mare de studenți, raportat la numărul locurilor disponibile în căminele universităților, dar și de tineri care preferă să rămână să lucreze aici după terminarea studiilor, nu este de mirare că există o concurență mare pe piața imobiliară din Cluj-Napoca, iar prețurile chiriilor sunt mari, aflându-se pe locul doi după cele din capitala țării.

Dacă este să aleagă chiria, studenții preferă apartamentele mai mari în care pot locui mai multe persoane, astfel costul chiriei și al cheltuielilor aferente apartamentelor este mai mic pentru o singură persoană. Pentru garsoniere sau apartamente cu o cameră optează de obicei studenții străini sau tinerii care au deja un loc de muncă și își permit singuri sau în cuplu costul unei astfel de locuințe.

Locuri de luat masa

În ceea ce privește locurile de luat masa, studenții pot mânca ieftin la cantinele universităților.

Fiecare instituție de învățământ superior din oraș are o cantină a sa (unele dintre ele chiar mai multe) care se află, de obicei, în campusurile universitare. Aici, o masă ce include felul I și felul II costă între 10 și 15 lei. Dintre acestea amintim doar cantina UBB (aflată în Campusul Hașdeu), cantina UMF (aflată pe strada Victor Babeș) și cantina UTCN (aflată în Campusul Observator).

Pe lângă cantinele studențești, studenții și tinerii pot mânca ieftin și la cantinele primăriei, însă există și restaurante cu autoservire unde meniul zile, care se servește de obicei la amiază, între orele 12:00 și 14:00, costă 12 – 15 lei.

Locuri de învățat

În afară de cazare și masă, studenții au nevoie și de spații unde pot învăța sau unde își pot face proiectele, fără să fie deranjați.

Deși fiecare cămin studențesc are o sală de lectură, acestea devin neîncăpătoare în perioada sesiunilor. Așa că, pe lângă aceste săli, studenții pot învăța și în sălile de lectură aferente bibliotecilor facultăților la care învață, la Biblioteca Universitară „Lucian Blaga” sau la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”.

De asemenea, unii studenți și tineri, aceia pe care nu îi deranjează zgomotul din jurul lor, preferă să învețe, să își facă proiectele sau să lucreze și în cafenelele mai liniștite din oraș.

Locuri de petrecere a timpului liber

Nu în ultimul rând, tinerii și studenții au nevoie relaxare și de localuri unde să își poată petrece timpul liber, iar Clujul nu duce lipsă de ele.

Pentru a se relaxa, aceștia preferă să facă sport, fie în parcurile unde există locuri special amenajate în acest sens, fie la sălile de sport, unde fetele preferă fitness-ul, iar băieții aparatele de forță. De asemenea, în timpul liber, unii dintre ei preferă să se înscrie la diverse cursuri, cum ar fi cele de dans sau actorie pentru amatori, unde, pe lângă faptul că se relaxează, învață și lucruri noi. În plus, tinerilor din Cluj le place să iasă la film, nu degeaba în oraș funcționează constant patru cinematografe și tot aici se organizează două dintre cele mai mari festivaluri de film din România, TIFF și Comedy Cluj, precum și alte evenimente dedicate artei cinematografice.

În ceea ce privește locurile unde pot petrece, cel mai vizitat dintre ele este Piezișa, o stradă din centrul orașului (care leagă Str. Moților de Campusul Hașdeu) plină de localuri studențești. De asemenea, foarte multe localuri și cluburi frecventate de studenți și de tineri se află în centul istoric al Clujului. Acestea au diferite tematici și prețuri, în funcție de preferințele celor care le calcă pragul.

Să nu uităm însă de centrele comerciale din oraș. Cele mai vizitate dintre acestea sunt Iulius Mall și Polus Center. Tinerii preferă să vină aici pentru că au toate cele necesare la îndemână, pot face cumpărături, lua masa, face sport sau să se relaxeze la o cafenea sau la un film, în cinematografele multiplex Cinema City.