Risipa de alimente

Risipa de alimente = mancare irosita + pierderi de alimente

Alimente cu forme ciudate 

Informatie, educatie, constientizare

Gandirea sistemica

Colaborarea intre partile interesate

Proiectul este implementat la Universitatea Babes-Bolyai, prin Facultatea de Business

Durata: 2022-2024Obiectivul proiectului

Împreuna Pentru Mai Putina Risipă Alimentară urmărește să sprijine reducerea risipei de fructe și legume (FL) crude printr-o abordare colaborativă între membrii lanțului alimentar, precum fermieri, producatori, prestatori de servicii de alimentatie, comercianți și consumatori în cadrul paradigmei economiei circulare.

Proiectul se concentrează pe risipa de fruste și legume crude pentru această categorie este cea mai risipită, conform statisticilor FAO (2015).

 

 

Structura proiectului

Proiectul are trei etape, câte una pentru fiecare an de proiect.
2022: Prima etapă se concentrează pe investigarea cauzelor risipei alimentare, a strategiilor de reducere și a motivației de a reduce risipa de alimente în rândul stakeholderilor. Stakeholderii identificați sunt:
- Membri ai lanțului alimentar: fermieri, procesatori, transportatori, comercianți (comercianți cu amănuntul, en-grosiști și depozite), servicii de alimentație, consumatori și procesatori de deșeuri
- Alte părți interesate: decidenți administrativ-politici, cercetători și ONG-uri
Pentru obținerea acestor date a fost adoptată o abordare calitativă prin interviuri.
2023: A doua etapă se concentrează pe două aspecte. Unul este investigarea acceptabilității fructelor și legumelor cu forme anormale, cu scopul de a spori acceptabilitatea lor și, asftel, de a reduce risipa alimentară. Celălalt este de a identifica cele mai bune modalități de a conecta stakeholderii cu scopul de a reduce risipa de alimente.
2024: A treia etapă este dedicată integrării informațiilor colectate în etapele anterioare într-o platformă care conectează stakeholderii și elaborarea unui ghid (ebook) cu linii directoare pentru reducerea risipei alimentare, mai exact, a celei de fructe și legume.