Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca
Categorii/situații speciale

Categorii/situații speciale

Etnici (moldoveni)

Candidații care optează pentru locurile rezervate românilor de pretutindeni (candidați etnici) vor depune la înscriere o serie de documente suplimentare:

a) setul de documente conform metodologiei de școlarizare a românilor de pretutindeni și

b) declarație privind apartenența la identitatea culturală română.

Candidații nu vor mai beneficia de scutire privind taxa de admitere (taxa de înscriere și taxa de procesare), dar vor putea solicita restituirea taxei pentru facultatea/specializarea la care au fost admiși.

Studenții români de pretutindeni pot urma programul de formare psihopedagogică (modulul pedagogic) în regim cu taxă în lei, indiferent dacă ocupă locuri fără plata taxelor de școlarizare, cu sau fără bursă.

Atenție! Mai multe detalii legate de admiterea la studii universitare de licență a cetățenilor străini de origine etnică română puteți consulta aici.

Etnici rromi

Candidații care optează pentru locurile rezervate etniei rrome, vor depune la înscriere două documente suplimentare:

a) cerere tip, se găsește pe site-ul UBB, și

b) scrisoare din partea unei asociații a rromilor, care atestă apartenența la etnia rromă.

Atenție! Mai multe detalii legate de admiterea la studii universitare de licență a candidaților de etnie rromă puteți consulta aici.

Persoane cu protecție specială

Candidații care optează pentru locurile rezervate persoanelor cu protecție specială (plasament), vor depune la înscriere două documente suplimentare:

a) cerere tip, se găsește pe site-ul UBB, și

b) documente de la DGASPC, care atestă instituirea măsurii de protecție specială (centru de plasament, plasament familial etc.).

Atenție! Mai multe detalii legate de admiterea la studii universitare de licență a persoanelor cu protecție specială puteți consulta aici.

Ucraineni

NU există locuri speciale alocate cetățenilor ucraineni. Aceștia pot participa la concursul de admitere în următoarele variante:

a) candidații care îndeplinesc condițiile aplicabile românilor de pretutindeni participă la procesul de admitere pe locurile special alocate acestora;

b) candidații care nu îndeplinesc condițiile aplicabile românilor de pretutindeni participă la procesul de admitere în aceleași condiții precum cetățenii români. Aceștia vor ocupa locuri cu taxă, fără a li se percepe taxa în momentul confirmării locului. În urma admiterii, aceștia vor fi propuși pentru bugetarea locului de către ministerul de resort;

c) candidații care nu îndeplinesc condițiile aplicabile românilor de pretutindeni pot participa la procesul de admitere pe cont propriu valutar, însă în această situație nu vor putea fi propuși pentru bugetarea locului.

Candidați cu studii preuniversitare/universitare efectuate în străinătate

Candidații trebuie să dețină atestatul de echivalare a diplomei emis de CNRED | Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor.

Pentru echivalarea notelor din sistemul de învățământ urmat în străinătate cu notele din sistemul de învățământ românesc, comisia de admitere va primi următoarele documente din partea candidaților, iar apoi le va trimite către echivalare, la nivelul Universității:

– cerere de echivalare a mediilor – disponibilă aici;

– diploma de bacalaureat/licență și situația școlară/supliment la diplomă;

– traducerea legalizată a actelor de studii (dacă acestea sunt emise în alte limbi decât română, maghiară, germană, engleză, franceză, italiană, spaniolă);

– carte de identitate/pașaport.